CÂȘTIGĂTORII CONCURSULUI SUNT URMĂTORII:
PROIECT CÂȘTIGĂTOR – Facultatea de Arhitectură din Iași – Proiectul cu numărul B194L – Citadel
Autori: Bianca Orbocea, Lucian Zdrob
B194L – O instalație sculpturală simplă cu un grad mare de interactivitate și care produce un joc vizual, reflexiv cu utilizatorii și arhitectura înconjurătoare.
PROIECT CÂȘTIGĂTOR – Casa Pătrată – Palatul Administrativ – Proiectul cu numărul A031T- TECTO Arhitectura – proiect relocat de juriu
Autori: Sergiu Cătălin Petrea, Sabina Ene-Butnariu, Dan Alexandru Roșu, Ovidiu Ioan Bălășoiu, Beatrice-Maria Boghean, Bianca-Andreea Tudoran, Delia-Adriana Vlăsceanu
A031T – O instalație subtilă, integrată atât cu locul unde este propusă cât și cu o temă importantă din țara noastră. Modul în care ne relaționăm cu natura, arborii în acest caz este definitoriu pentru sănătatea noastră emoțională. Semnalul dat de acest manifest este unul de reflexie și revenire la ceea ce ne dă nouă sens dar și aerul pe care-l respirăm: arborii (care sunt exploatați ca o resursă de materie primă mai mult decât o resursă care susține viața noastră pe acest pământ).
Conform punctajului acordat această instalație nu este câștigătoare în grupa curții nr. 5 – Universitatea „A. I. Cuza” Iași, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Iași. Pentru potențialul ei juriul a fost de acord ca ea să fie relocată în Curtea nr. 2 – Palatul Administrativ Iași – Casa Pătrată.
Considerăm că această instalație este potrivită în spațiul instituțional al Palatul Administrativ, în contextul globalizării și a pierderii cultului rădăcinilor și a pământului, a locului originar. Retorica lucrării atinge nevoile omului actual de a reflecta la ceea ce se petrece în jurul său, dispariția naturii prin defrișări, prin intervenția brutală a omului, nevoia de a reflecta la viitor. Din punct de vedere structural, realizarea și implementarea lucrării va atrage atenția asupra curții și a instituției gazdă, fiind un punct de conectare între nevoile societății, locale dar și globale și deciziile ce au loc la nivel instituțional. De asemenea, acționând ca un depozitar al memoriei unui spațiu al naturii, al vieții, al existenței, instalația va declanșa în vizitatori un mai mare spirit civic, făcându-i conștienți de realitățile actuale și invitându-i indirect la conservarea și protejarea naturii.
PROIECT CÂȘTIGĂTOR – Palatul Braunstein – Proiectul cu numărul A809R – BEHIND THE MASK – proiect relocat de juriu
Autori: Teodora Nedelcu, Raluca Chirita, Andra Ciobanu, Ana Branzila
A809R – Juriul a apreciat instalația ca fiind o reflexie spre noi, spre emoțiile noastre, spre ceea ce nu lăsăm să iasă la iveală din noi sau poate o facem mult prea rar. Ce ne aseamănă și ne apropie sunt de fapt emoțiile pe care le trăim. O instalație care se joacă cu spațiul aparent aleatoriu dar propune unghiuri precise din care poți vedea soluția / cheia prin care putem să ne împăcăm cu noi înșine.
Adesea spațiile muzeale sau cele culturale sunt concentrate asupra conținutului interior, exteriorul fiind un spațiu de tranzit. Tocmai de aceea, curtea interioară va stimula interesul trecătorilor, care vor chestiona reprezentările plastice, siluetele fiind prin structura gândită de autori, asemenea unor povești într-o poveste. Tocmai fiindcă nu există o narațiune prestabilită, emoțiile fiecărui privitor se vor corela, ori, dimpotrivă, vor interoga, emoțiile proiectate de siluetele acestei instalații.
Considerăm a fi oportună amplasarea în spațiul curții Palatului Braunstein fiindcă oferă o deschidere spațiului prin poziționarea fiecărui element, dar și interpretativă, adresându-se tuturor categoriilor de public, stimulând interesul pentru descoperire și dialogul ce se poate crea între privitori pe marginea unei emoții sugerată plastic. De asemenea juriul a apreciat această soluție care nu este câștigătoare în grupa curții nr. 5 dar potențialul ei poate fi folosit în oricare altă curte deci această instalație va fi relocată în Curtea nr. 3 – Palatul Braunstein .
PROIECT CÂȘTIGĂTOR – Palatul Calimachi – Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași – Proiectul cu numărul D065G – Legato
Autori: Daria Frunză, George Sava, Cristiana Ailenei
D065G – Juriul a considerat că muzica poate fi cel mai bun mod de a umple un spațiu. Mai rămâne un repertoriu sau o invitație la experiment din partea celor virtuoși care pot exersa și atrage atenția celor care ascultă. Ritmul și vibrația pianinei, ca element central al instalației, sunt inspirate întocmai din pulsul organismului urban. Spațiul nu este doar a celor care-l văd ci și a celor care-l pot simți cu ajutorul alfabetului Braille prin intermediul diagramelor gravate pe dispozitivul din jurul pianinei. In acest context sonor plutesc baloane care reîntregește spațiul protector de desfășurare al jocului ludic. Se știe că medicina este o artă în sine. Apropierea muzicii de spectatori printr-o instalație artistică, potențează și corelează simțurile, cel vizual cu cel auditiv, producând mai mult decât emoție prin acțiunea terapeutică a sunetului. Îmbinarea estetică cu creativitatea pe de o parte, cu abilitățile practice, pe de altă parte, va contura o mai bună înțelegere a condiției umane, va crește empatia și sensibilitatea privitorului.
PROIECT CÂȘTIGĂTOR – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – Proiectul cu numărul W000W – Mille Mulini – A+noima
Autori: Alexandra Berdan, George Olaru, Anca Spînu, Georgiana Covaliu
W000W – Juriul a apreciat sensibilitatea, rigurozitatea tehnică, simbolismul, estetica, reflexia. Lista poate fi continuată cu multe alte aspecte pe care acest proiect le atinge. Este o transpunere într-un context mai larg al unei amenajări peisagistice istorice. Astfel imaginarul grădinii de flori este redat abstract, prin forma stilizată a moriștilor. În miezul orașului crește o grădină artificial naturală care arată și se mișcă ca un câmp de flori în bătaia vântului. Ca simbol al prezenței omului în natură, fântâna din centru completează imaginea grădinii.
PROIECT CÂȘTIGĂTOR – Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Iaşi – Proiectul cu numărul A333C -As above, so below
Autori: Iuliana Georgiana Damir, Abigail Almaguer, Corina Boboc
A333C – Juriul a apreciat sensibilitatea și simplitatea instalației. Omagiul adus lui Sabin Bălașa și dialogul cu orașul este determinat de acest discurs scenografic reținut. Cele două spații ale aceleiași curți sunt legate de Sala Pașilor Pierduți printr-un traseu continuu, reprezentat de materialul textil amplu. Asemenea titlului As above, so below, proiectul ilustrează prin intermediul materialul textil legătura dintre planul terestru și planul astral. Astfel se creează o conexiune vizibilă a corpurilor clădirilor Universității, precum se manifestă și în planul fizic al cunoașterii. Este o instalație ce lucrează cu senzațiile, doar structura de lemn oportună funcțional, la nivel de sugestie, poate fi transformată în așa fel pentru a nu reduce efectul de plutire și oglindire atât de prezente în arta lui Bălașa.
RAPORT JURIU : https://drive.google.com/file/d/1j9jXDJ21tdlbW-VuQRJ2QeKAV-3Omnh4/view?usp=share_link
Anexa RAPORT JURIU: https://drive.google.com/file/d/1jA_rfKzZY6Z9nzzFW9A8YhL2MeqTCi9e/view?usp=share_link
Concurs de instalații arhitecturale în curțile Iașului!
Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în parteneriat cu Romanian Creative Week, anunță organizarea primei ediții a Festivalului de arhitectură „Iașul își deschide curțile”.
Concursul de arhitectură din cadrul festivalului, cu premii în valoare totală de 45.000 de lei, este deschis studenților și absolvenților din domeniul Arhitecturii, Artei și Design-ului, cu cel puțin un student arhitect, respectiv arhitect în echipă. Instalațiile arhitecturale vor fi realizate special pentru a fi amplasate în armonie cu curțile unor monumente istorice remarcabile sau cu cele ale unor clădiri cu valoare arhitecturală prestigioasă din orașul Iași. Premiile constând în sume de bani sunt dedicate implementării proiectelor selectate. Suma alocată pentru fiecare din cele 6 proiecte castigatoare este de 7500 de lei. În aceasta suma sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru realizarea, transportul și montajul instalatiei.
Scopul festivalului este promovarea unui sistem integrat al calității construcțiilor și a imaginii arhitectului în societate, prin activități culturale care să încurajeze manifestările teoretice și aplicate în domeniul arhitecturii. În plus, prin acest proiect, se dorește dezvoltarea simțului de apreciere a moștenirii culturale și artistice, educarea sensibilității față de valorile culturii naționale și universale, precum și formarea unor criterii de apreciere estetică și axiologică, cu implicații în cultivarea sensibilității, a fanteziei și a imaginației.
Festivalul își propune, de asemenea, recuperarea și valorificarea unor spații ambigue, de interstiție între cele două forme de posesiune publică și privată – curțile interioare ale clădirilor de patrimoniu sau a celor cu valoare arhitecturală prestigioasă.
Vizitatorii festivalului vor avea ocazia să intre în contact cu un patrimoniu arhitectural bogat, oferindu-le spre vizionare instalații arhitecturale, rezultatele în urma unui concurs de arhitectură. Instalațiile arhitecturale vor fi amplasate în curțile interioare ale unor monumente istorice remarcabile ale Iașului sau ale unor clădiri cu o arhitectură prestigioasă. Fiecare instalație creată de echipe mixte de studenți, arhitecți sau artiști plastici va evidenția munca unei tinere generații care va propune, inventa, explora sau experimenta concepte noi adaptate unui anumit mediu.
Pentru început, în această prima ediție se vor amenaja 6 curți în care vor fi montate instalațiile celor 6 proiecte câștigătoare.
Perioada de înscriere în concurs este între 27 februarie și 19 aprilie 2023. Participanții trebuie să trimită un proiect care să cuprindă o prezentare grafică și scrisă a instalației arhitecturale propuse, precum și o descriere a ideii, conceptului și detaliilor de construcție. Proiectele trebuie să fie trimise în format electronic la adresa de email a filialei Iași a Ordinului Arhitecților din România.
Juriul va fi format din experți în domeniul arhitecturii , artei și reprezentanți ai instituțiilor partenere. Aceștia vor evalua proiectele și vor acorda premii celor mai reușite instalații arhitecturale, care vor fi amplasate în curțile monumentelor istorice și a clădirilor cu valoare arhitecturală prestigioasă din orașul Iași.
Festivalul va avea loc în perioada 19-27 mai 2023, iar instalațiile vor putea fi vizitate de public pe toată durata festivalului. Evenimentul va fi promovat pe larg în mass-media, iar organizatorii se așteaptă la o participare numeroasă a publicului iubitor de arhitectură și artă.
Pentru mai multe informații despre festival și concursul de arhitectură, precum și pentru detalii despre înscriere și regulament, puteți accesa site-ul oficial al Ordinului Arhitecților din România, filiala Iași.
REGULAMENTUL, TEMA și ANEXELE CONCURSULUI
https://drive.google.com/drive/u/2/folders/1ih4USs6pkr6E-Npzh75mAtJZmUGZok2y
CURTI: fotografii, releveu și scanare nor de puncte
https://drive.google.com/drive/folders/1FKReVsmfa_YLCZoJe7zFh09eRIkMoZKa?usp=sharing
Imagini 360 ale curților:
https://kuula.co/post/NBNPn/collection/7Ff0Y
TEMPLATE A1 PENTRU PARTICIPARE:
https://drive.google.com/file/d/1o0vF8bhZ10tH7dXyZ0BA1VrWo7-KkPq5/view?usp=sharing
CALENDAR EVENIMENT
27.02.2023 Anunțare Tema concurs
10.03.2023 Dată limită primire întrebări
12.03.2023 Dată limită publicare răspunsuri
25 – 26.03.2023 Vizitare curți
19.04.2023 Predare documentații ora 24:00
21 – 23.04.2023 Analiză preliminară a proiectelor de concurs
24.04.2023 Publicarea rezultatelor analizei preliminare
24 – 25.04.2023 Înregistrare contestații (online)
26.04.2023 Soluționare contestații
27.04.2023 Întocmire proces verbal de soluționare al contestațiilor și publicarea rezultatelor finale.
28.04.2023 Anunțarea câștigătorilor
29.04 -15.05. 2023 Producere instalații câștigătoare
15 – 17.05.2023 Montare Instalații câștigătoare
19 – 25.05.2023 Vernisaj expoziție proiecte concurs
19 – 25.05.2023 Vernisaj instalații arhitecturale
26 – 27.05.2023 Decernarea premiilor
Juriul este format din:
Francoise Pamfil este arhitect, editor, critic, profesor și teoretician. Din 2009, este Doctor în Arhitectură al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion MIncu” din București. Deține două diplome de master în arhitectură în SUA – Universitatea din Illinois Urbana Champaign și Franța – INEAA.
Marius Cătălin Moga a studiat arhitectura la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi a absolvit Ecole d’Architecture din Grenoble. A lucrat pentru Planwerk, Cluj-Napoca şi B.A.U., Cluj-Napoca. A participat la cea de-a XII-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia.
Claudiu Toma este absolvent al Facultății de Construcții și Arhitectură din Timișoara, masterand al aceleiași facultăți, absolvent al cursului postuniversitar „Restaurarea suprefetelor” organizat de UNESCO şi Facultatea de Arhitectură Timișoara și doctor în Arhitectură al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
Maria Bilaşevschi este critic de artă şi curator din Iaşi, președinte interimar al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași, lector universitar doctor la secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.
Ioana Ciolacu este arhitect absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. A urmat cursurile Universitățiii de Arte București, încheiate cu un doctorat, precum și cursurile London College of Fashion. Activează în comitetul de organizare al RCW și este cunoscută pentru organizarea a numeroase festivaluri de modă.
Nu uitați sa dați like paginii noastre de facebook și instagram pentru a fi la curent cu ultimile informații ale OAR Iași.
UPDATE Q&A:
Întrebare:
Trebuie aleasă una din cele 6 curți și inserată propunerea în context?
Sau trebuie o propunere independentă de context a cărei amplasare va fi decisă de juriu în cazul selecției?
Răspuns:
Puteți alege oricare dintre variante:
1. Alegeți una dintre curți și inserați propunerea în contextul specific.
2. Alegeți mai multe curți și inserați propuneri specifice pentru fiecare.
3. Propunere sau propuneri independente si rămâne la latitudinea organizatorilor si juriului dacă aceasta propunere poate fi desemnată câștigătoare într-una dintre curți.
Mai există și posibilitatea ca dacă alegeți varianta 1 și juriul/organizatorii consideră oportun ca aceasta se potrivește într-o altă curte (unde spre exemplu nu au fost foarte multe propuneri) și ar putea fi desemnată câștigătoare acolo, cu acceptul participantului se poate face asta.
Întrebare:
Avem nevoie de câteva informații adiționale cu privire la suplimentarea bugetului alocat sub forma unei sponsorizări. Exista aceasta posibilitate?
Răspuns:
Se acceptă co-finantarea din surse alternative – sponsori/surse proprii – pentru valori egale cu premiul (maxim încă 7500 lei), cu condiția ca firma sponsor sa nu fie într-o concurență directă cu partenerii OAR Iași. Lista parteneri OAR Iași: Alumil, Holcim, Leier, Alu Konig Stahl, Novambient, Libra Bank, Rodotex
IAȘUL ÎȘI DESCHIDE CURȚILE ESTE UN PROIECT SUSȚINUT DIN TIMBRUL DE ARHITECTURĂ