meet the ARCHITECT @OAR Iași

Concept. Viziune. Proiecte

Matius Ichim (Prioretail)
Sergiu PETREA (TECTO Arhitectura)
Dragoș RUGINĂ (RUAA)
Iustinian Nanu (MORA.architects)
Armina Letiția Popeanu (a Business of Creativity)


Curator
Ștefana Gonciar (OAR Filiala Iaşi)

Arhitecții creează, transformă sau influențează universul fizic în care trăim. Spații publice, clădiri, spații interioare, toate au apărut, mai întâi, în imaginația arhitecților. Echipa OAR IAȘI care a conceput evenimentul IAȘI ARCHI: roots & branches dorește să ofere șansa de a cunoaște mai în detaliu proiectele, principiile și carierele arhitecților ieșeni remarcabili.


Prima inițiativă de acest fel îi reunește pe trei din arhitecții consacrați care au prezentat în cadrul conferinței ReVive – Matius Ichim, Sergiu PETREA și Dragoș RUGINĂ. Concluzia generală a prezentărilor acestora a fost că asimilarea informației, dar mai ales capacitatea de a o filtra și de a structura sunt esențiale în lumea arhitecturii de azi, când posibilitățile aproape nelimitate de a realiza forme, texturi, volumetrii din cele mai fanteziste pun arhitecții în situația de a analiza, compara și decide din mii de alternative.


Pe parcursul unei sesiuni de prezentări dedicate lor, cei trei arhitecți, diferiți prin abordare, prin scara proiectelor, sau chiar prin accentul pe care îl pun pe diferite aspecte ale meseriei, vor arăta că limitele arhitecturii așa cum o cunoaște majoritatea dintre noi sunt depășite zi de zi, condiționările fizice de spații nu mai sunt de mult o barieră, ci doar un imbold pentru creativitate. Prezentările vor fi urmate de o discuție liberă în care toți cei participanți vor putea afla cum au reușit trei ieșeni să atragă recunoașterea valorii lor în medii concurențiale foarte puternice.

Arhitect ieșean, cu o diplomă de master în arhitectură de la Architectural Association School of Architecture, Emergent Technologies and Design Program. Înțelegerea sa profundă a aspectelor arhitecturale practice și teoretice, alături de gândirea sa critică și pasiunea pentru tehnologie, au fost forțe motrice importante ale designului de-a lungul anilor.

Modul în care Dragoș Rugină a înțeles arhitectura, folosirea tehnologiei, dar mai ales rolul pe care structurarea informației îl are în realizarea și implementarea proiectelor l-a făcut unul dintre cei mai apreciați specialiști în domeniu alături de biroul RUAA (www.ruaa.io ). Modul în care Dragoș Rugină reușește să înțeleagă și de multe ori să previzioneze evoluțiile tehnologice și impactul acestora în arhitectură sau în realizarea efectivă a clădirilor, dar mai ales modul clar în care face audiența să înțeleagă procesul de creație, logica deciziilor, este fascinant.

Proiectele prezentate de RUAA sub coordonarea lui Dragoș Rugină au reprezentat dovada că, atât la scară mică (o casă realizată în Australia), medie (un hotel la Eforie Nord) sau foarte mare (Kuwait Opera House) arhitectura înseamnă studiu, perfecționare continuă, grijă pentru detalii, dar mai ales o capacitate de asimilare și folosire a informațiilor din tot mai multe surse.

Dragoș RUGINĂ va vorbi la meet the ARCHITECT@OAR-IAȘI despre cum e să gestionezi cu ajutorul tehnologiei proiecte de mare amploare, cum tehnologia comunicațiilor ne ajută să ne punem în aplicare ideile.

Arhitect ieșean, absolvent al Facultății G. M. Cantacuzino, Sergiu Cătălin Petrea a fost timp de 18 ani lector la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Având o experiență bogată în domeniul arhitecturii, Sergiu Petrea este un expert recunoscut la nivel național și internațional în arhitectură sustenabilă și tehnologii sustenabile pentru construcții.
Prezentarea lui Sergiu Petrea de la IAȘI ARCHI: roots & branches a adus în centrul atenție munca unei echipe dedicate, cea a biroului TECTO Arhitectura (www.tecto.ro) pe care îl coordonează, un birou care ce concentrează pe arhitectura eco, implementând principiile nZEB prin proiecte ambițioase, într-un domeniu în care, în România, au fost printre pionieri.

Deși recunoaște că este un mod de lucru care consumă mult timp, satisfacția de a fi cel mai bun dintre un grup de arhitecți dă echipei coordonate de Sergiu Petrea energia de a fi zi de zi mai buni. Cel mai recent exemplu este instalația declarată câștigătoare în una din curțile interioare din cadrul festivalului Iașul își deschide curțile, pe care vă invităm să o vedeți între 19 și 28 mai în curtea Palatului Administrativ (Consiliul Județean) IAȘI.

Sergiu PETREA va vorbi la meet the ARCHITECT@OAR-IAȘI despre concursurile de arhitectură, mod prin care TECTO Arhitectura își câștigă multe dintre proiecte, beneficiarii asigurându-se astfel că vor alege să lucreze cu acel birou de arhitectură care este cel mai potrivit, ca viziune, dorinței de dezvoltare, principiilor sustenabile, respectând totodată rigorile legislative. O temă importantă fiind și cum să păstrezi echilibrul între participarea la concursuri de arhitectură și să lucrezi la proiecte concrete care finanțează biroul de arhitectură.

Celor care nu îl cunosc, Matius Ichim le-ar putea fi prezentat drept un creator în adevărata putere a cuvântului. Și-a desenat întâi visurile, apoi ideile, a continuat prin crearea propriului birou de arhitectură, punând recent bazele Prioretail (www.prioretail.ro ) – prima comunitate de specialiști internaționali specializați în servicii pentru retail.

Matius reușește cu fiecare proiect să ducă mai departe nișa pe care el o denumește super-specializare, un concept care îi permite lui și colegilor săi să se perfecționeze zi de zi alături de profesioniști în domeniu, devenind un reper pentru industria de retail din România
Prezentarea de la IAȘI ARCHI: roots and branches a fost foarte emoționantă pentru toți cei din sală, evocând traseul profesional și personal pe care l-a urmat Matius Ichim, provocările profesionale și mai ales soluțiile pe care le-a găsit de-a lungul timpului. Matius este și creatorului unui proiect personal de suflet, Chillya, construită ca un îndemn la relaxare, este un concept contemporan de reconectare a omului cu natura, cu sine și cu autenticul- a cărui machetă a atras toate privirile de-a lungul celor două zile.

MATIUS Ichim va vorbi la meet the ARCHITECT@OAR-IAȘI despre cum e să fii antreprenor și pionier în domeniul arhitecturii de retail, despre cum să păstrezi echilibrul între creativitate și productivitate, dar și despre rolul marketingului și imaginii în dezvoltarea unui birou de arhtiectură.

Arhitect și fondator Antreprenoriat Creativ, antreprenor cu 10 ani de experiență, a fondat brandul premium de genți și pantofi Lyria – Povestea ta Pictată, studio-ul de arhitectură AArchitects și studiază dezvoltă un model de business pentru arhitecți și designeri printr-un doctorat la Universitatea de Urbanism și Arhitectură Ion Mincu. Este, de asemenea, mentor pentru business-urile creative și crede că educația este motorul progresului, motiv pentru care sprijină cauze ce au în comun această viziune și predă la Ion Mincu.

Armina Popeanu va vorbi la meet the ARCHITECT@OAR-IAȘI despre cea mai dinamică inițiativă a sa, proiectul aBC- A Business of Architecture, Design & Creativity, care adună la un loc arhitecți cu experiență, designeri și profesioniști în domeniu creativ şi înveţi cum să conturezi profilul clientului ideal, cum să comunici pentru ei și cum să atragi clienții potriviți afacerii tale în domeniul creaţiei. De asemenea, întâlnirile se concentrează și pe discuții despre practici profesionale, cum procedează invitații în businessul lor creativ și împărtășesc din experiența lor antreprenorială. Proiectul aBC- a Business of Creativity, care are deja tradiție în București, având deja 15 ediții desfășurate, va fi implementat și la Iași, prin parteneriatul cu OAR Iași. 

Iustinian Nanu este absolvent al Facultatea de Arhitectură din Iași, experiența profesională conturându-se atât în țară, cat si in strainatate, în cadrul biroului External Reference Architects din Barcelona.

Pasiunea pentru arta vizuală se întinde la multe alte forme de creativitate, pe lângă arhitectură, acesta a creat fotografie și film, ilustrații și grafic design, in principal explorand tot ce putem numi frumos.

Astăzi face parte din echipa MORA.architects, o inițiativă începută în anul 2019, alături de arhitecții Teodora Alexandra Moraru și Alexandru Mihalachi. Viziunea lor se manifestă prin dorința de a studia scopul fiecărei provocări prin exerciții de imaginație ce au la bază soluționări caracterizate prin simplitate și claritate.

Curiozitatea prin care cei trei descoperă parcursul către reușite s-a concretizat până în prezent prin tratarea oricărei teme cu aceeași pasiune esențială. Pe lângă munca din birou, Iustinian susține prin creativitate și implicare partea vizuală a majorității proiectelor OAR Iași, fiind o parte importantă a echipei de comunicare și imagine.


Iustinian va vorbi la meet the ARCHITECT@OAR-IAȘI despre cum e să îți păstrezi creativitatea și entuziasmul prin proiectele pe care le realizezi, cum să descoperi mereu un mod de ilustrare nou adaptat conceptului vizat.

Ștefana Gonciar este, pe lângă un arhitect remarcabil, un nemaipomenit om de echipă, dar mai ales omul care are mereu un zâmbet și o vorbă de încurajare pentru ceilalți. Toți cei care lucrăm cu Ștefana avem mereu siguranța că lucrurile nu pot să se întâmple altfel decât bine.
În cadrul OAR IAȘI Ștefana coordonează, pe lângă activitățile pe care le are în grupul de lucru Organizare, Parteneriate și Relația cu membrii, legătura cu speakerii și arhitecții invitați la evenimentele organizate la Iași.

Pe lângă coordonarea legăturii cu toți speakerii prezenți, Ștefana a moderat la IAȘI ARCHI : roots & branches și panelul care a inclus cei mai tineri dintre arhitecții prezenți. De această dată, Ștefana va coordona întregul eveniment meet the ARCHITECT@ OAR-IAȘI, motiv pentru care toți cei din echipă îi mulțumim și suntem convinși că atât speakerii, cât și participanții vor avea o experiență remarcabilă. 

Înregistrează-te