MUST DUAL 2024

INSCRIERI

https://forms.gle/edRDhewYDQVxjUKPA

*Participarea la eveniment nu este condiționată de înscrierea prealabilă, însă ne ajută foarte mult în multiple scenarii și pregătiri organizatorice.

CONTEXT

MUST-ul de Arhitectură este un eveniment de amploare organizat începând cu anul 2015, conceput pentru a apropia domeniul arhitecturii de comunitatea ieșeană și pentru a crea un mediu adecvat schimbului de idei între arhitecții din zona Moldovei si cei nationali si internationali.

Organizat în toamna fiecărui an, evenimentul oferă continuitate inițiativelor luate de Filiala Teritorială Iași a Ordinului Arhitecților din România, cu scopul de a promova breasla arhitecților și de a implica Ordinul Arhitecților din România în dezvoltarea comunităților unde își desfășoară activitatea. Evenimentul reprezintă un ansamblu de conferințe și întâlniri cu profesioniști din țară și străinătate, expoziții, ateliere și alte activități.

Prin activitatea sa culturală, OAR – Filiala Iaşi urmăreşte încurajarea manifestărilor teoretice și aplicate în domeniul arhitecturii prin programe adresate membrilor organizaţiei si studenţilor din cadrul facultăților de arhitectura (expoziţii, concursuri de creaţie, publicații specialitate, evenimente tip masa rotundă), dar și către publicul general cu scopul de a promova misiunile arhitectului, rolul acestuia in crearea coeziunii sociale și pentru a încuraja un limbaj arhitectural de calitate. În acest sens, OAR Iași a organizat în ultimii 15 ani o serie de evenimente care au contribuit la crearea contextului adecvat pentru diseminarea valorilor breslei arhitecților în rândul publicului larg: Bienala de Arhitectură Iași 2009, Anuala de Arhitectură 2013, Regionala de Arhitectură Moldova – RAM ( 2015 – 2022),  MUST-ul de Arhitectură (ediții anuale 2015-2019, 2022, 2023 – in curs), IASI ARCHI: Roots&Branches (2023), și evenimente în cadrul RCW 2023 (meet the ARCHITECT@OAR Iasi, Retrospectiva RAM si Iașul își deschide curțile).

Organizator principal al MUST-ului de Arhitectura 2024. DUAL, Filiala Teritoriala Iasi a OAR este o organizatie importanta in regiune ce are 545 membri la momentul actual, arhitecti din județele Iași și Vaslui. De asemenea, in ceea ce priveste organizarea si promovarea proiectului, se bucura de sprijinul numerosilor parteneri: Filiala Teritorială OAR Bacău-Neamț, Filiala Teritorială OAR Nord-Est, Uniunea Arhitecților din România Filiala Teritorială Iași, Registrul Urbaniștilor din România – Filiala Nord-Est, Facultatea de Arhitectură G.M.Cantacuzino Iași, ARHIAS, ASAI, Primăria Municipiului Iași, Centrul Cultural European – Palatul Braunstein Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Național al Literaturii Române , Destination Iasi – Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Iaşi şi Regiunea Moldova, partener în promovarea evenimentului în randul locuitorilor orasului si Uniunea Arhitectilor din Republica Moldova.

TEMATICA

Principiul dualității în profesia noastră, coexistenta a doua principii sau natura dubla, pot configura limbajul arhitectural. Fie ca vorbim despre noțiuni generale precum public / privat, interior / exterior sau mai degrabă despre abordare modulara / bespoke, retro / futurista, în esență căutăm ECHILIBRUL pentru a transpune în mediul real concepte dezvoltate în conștiința, mintea și virtualul nostru.

Prin MUST-ul de Arhitectura 2024. DUAL dorim sa transmitem în societate mesajul ca arhitectura evoluează și da forma istoriei prin faptul ca la baza conturarii obiectului construit, ce este inert, se afla arhitecți dinamici, inovatori si dornici de cunoastere.

OBIECTIVE

Ne propunem ca obiectiv sa aducem în atenția publicului și a mass-media  COMPLEXITATEA PROFESIEI DE ARHITECT, ce se situează în echilibrul dintre arta și rigoare, creativitate si constrangeri, societate și individ.

În MUST 2024.DUAL membrii comunității creative se provoacă reciproc într-un dialog.

În rândul practicienilor, dorim sa diseminam noutăți din domeniul arhitectural și să subliniem oportunitățile ce survin din natura dubla a profesiei noastre. Iar pe tinerii arhitecti sub 40 ani, ce reprezinta 54% din membrii OAR Filiala Iași, si pe studentii facultatilor de arhitectura dorim sa ii inspiram prin dialog cu profesionisti ce promovează exemple de buna practica, lucrări arhitecturale cu valoare deosebita și cu impact în societate.

Nu în ultimul rand, dorim sa atragem interesul profesionistilor din domeniile conexe și publicului ieșean asupra patrimoniului arhitectural al orașului, cu dorinta de colabora pentru a găsi  soluții – sau echilibrul – dintre provocarile si oportunitatile pe care le prezinta orasul Iasi.

ABORDARE

Evenimentul înglobează conferinte, mese rotunde, workshop-uri si concursuri de arhitectura care tratează modalitățile de comunicare prin arhitectură si noutăți din domeniu, analizând teme precum:

Tensiunea ce separa                                             interior                   |   exterior

Armonia regasita între                                           formă                    |   funcțiune

Confortul si siguranta dintre                                 public                     |   privat

Provocarea ce apare                                             inter-                     |   pluridisciplinar

Potențialul găsit în                                                 tradițional              |   AI

Similitudinile dintre                                                oraș ca mediu fizic | mediu digital virtual

Impactul creat de                                                  modular repetabil   |   unic

Sustenabilitatea din                                               inovativ                   | familiar

Dualitatea se va reflecta in modul de organizare a discutiilor prin prezentari succesive cu teme diferite , urmate de o discutie intre cei doi conferentiari în care se dezbat abordarile specifice – modalitate de a aduce în atentia publicului specificul unui program de arhitectura, dar și demersuri similare de a raspunde provocarilor. Sau discutii pe o tema comuna intre arhitecti nisati, peisagisti sau urbanisti pentru a accentua importanta colaborarii si studiului. Prin aceasta abordare dorim ca participanții la MUST2024.DUAL sa fie inspirați sa pășească peste pragurile simbolice ale cotidianului, pentru a valorifica identitatea proprie si – prin acțiunile lor – identitatea sociala.

MUST-ul de arhitectura este un eveniment de amploare organizat începând cu anul 2015, conceput pentru a apropia domeniul arhitecturii de comunitatea ieșeană și pentru a crea un mediu adecvat schimbului de idei între arhitecții din zona Moldovei si cei nationali si internationali. Prin MUST-ul de arhitectura 2024. DUAL dorim sa transmitem în societate mesajul ca arhitectura evoluează și dă formă istoriei prin faptul ca la baza edificării obiectului construit, ce este inert, se afla arhitecți dinamici, inovatori și dornici de cunoaștere.

Editia, finantata din Timbrul de arhitectura, este  organizata de OAR Iasi impreuna cu Primaria Municipiului Iasi, SHARE architects, UAR Iasi și Facultatea de Arhitectură G.M. Cantacuzino cu sprijinul partenerilor si sponsorilor.

Principiul dualității în profesia noastră, coexistenta a doua principii sau natura dubla, pot configura limbajul arhitectural. Fie ca vorbim despre noțiuni generale precum efemer / permanent, formă / funcțiune, abordare modulară / unicat, tradițional / futurista, în esență căutăm ECHILIBRUL pentru a transpune în mediul real concepte dezvoltate în conștiința, mintea și virtualul nostru.

Dualitatea se va reflecta în modul de organizare a discutiilor prin prezentari succesive cu abordari diferite, urmate de o discuție între conferențiari în care accentul va fi pus pe aspectele comune, plecând de la ideea de DUAL-COMPLEMENTAR.

Evenimentul se va desfășura la Iași, in perioada 21-25 octombrie, si va cuprinde pilonii MUST LEARN, MUST PRACTICE, MUST CONNECT si MUST EVOLVE, ce se vor concretiza prin expoziții, lansări de carte, târg reviste de arhitectură, workshopuri, prezentări, dar mai ales prin DIALOG.

Speakeri in cadrul evenimentului vor fi Vlad Arsene, Ștefan Bâlici, Dorin Stefan, Radu Teaca, Mihai si Adela Ene, Adriana Gheorghiescu, Claudiu Ionescu, Eliza Yokina, Sebastian Mîndroiu, Andreea Movilă, Armina Popeanu, Anda Zota, Iuliana Damir, Răzvan Nica, Nely Vinau, laureatii RCW SI RAM APunct,  EMPATIC STUDIO, Ștefan Păvăluță. alaturi de speakeri internationali.

ORGANIZATORI – PARTENERI – SPONSORI

ORGANIZAT DE: ORDINUL ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA IAȘI și UNIUNEA ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA FILIALA IAȘI
IMPREUNA CU: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI IAȘI, SHARE ARHITECTS, FACULTATEA DE ARHITECTURĂ „G.M.CANTACUZINO” Iași

PARTENERI INSTITUȚIONALI
ASOCIAȚIA STUDENȚILOR ARHITECȚI IAȘI – A.S.A.I.
ASOCIAȚIA ROMÂNIA PENTRU DEZVOLTARE LOCALĂ DURABILĂ – A.R.D.L.D.
BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ „M. EMINESCU” Iași – B.C.U.
CENTRUL INTERNAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ – BAIA TURCEASCĂ
MUZEUL MUNICIPAL„REGINA MARIA” – PALATUL BRAUNSTEIN
FACULTATEA DE CONSTRUCȚII ȘI INSTALAȚII IAȘI
ATENEUL NAȚIONAL IAȘI

PARTENERI
ALUKÖNIGSTAHL
WIENERBERGER
HOLCIM
LEIER
NOVAMBIENT
IULIUS
LIBRA INTERNET BANK

SPONSORI
QFORT
XELLA
ALUMIL
SSAB
CERESIT
CEZE

CU SPRIJINUL
MOBEXPERT
BELLARIA

PARTENERI MEDIA
TVR IAȘI
ZIARUL DE IAȘI

Înregistrează-te