Update 25.03.2025!
Cu mare bucurie și după lungi deliberări, juriul a stabilit câștigătorii pentru cele două scene ale Performance Spaces 2025 – Urban Canvas!
________________________________________________________________________________________________________________
SCENA CUB
Concursul organizat de OAR Iasi în cadrul Romanian Creative Week și impreună avem placerea de a vă prezenta, câștigătorul scenei CUB: proiectul porta voce, arh. Alexandru Mihalachi și arh. Teodora Alexandra Moraru!
Cod proiect: AR000M
Titlu proiect: Porta Voce
Echipa: Alexandru Mihalachi și Teodora Alexandra Moraru
Descriere: Porta Voce este o instalație care aduce împreună publicul, scena și orașul într-un singur gest. Acest mijloc de comunicare amplifică relația dintre prezența oamenilor și a artei în spațiul public.
Prin actul scenic aflat între piață și stradă, Porta Voce devine un canal vizual și simbolic între trecători și spectacol. Latura îngustă, orientată spre pietonal, invită privirea să străpungă spațiul artistic, oferind o perspectivă rară — scena văzută din spate, acolo unde, de obicei, spectatorul nu ajunge. Este o invitație de a privi dincolo de fațada spectacolului, de a intra în miezul actului artistic. Chiar și atunci când nu are loc niciun spectacol, Porta Voce rămâne o fereastră activă, o invitație la privire, reflecție și participare.
Juriul a apreciat impactul generat de volumetrie, spiritul ludic și racordarea dintre circulația pietonală și platformă.
Catalin Alionte, membru juriu: Pentru mine, proiectul câștigător pentru scena de teatru, Porta Voce, este o realizare arhitecturală remarcabilă, ce reînvie interacțiunea dintre public, scenă și oraș, amplificând legătura dintre artă și comunitate.





________________________________________________________________________________________________________________
SCENA UMF
Concursul organizat de OAR Iasi în cadrul Romanian Creative Week și impreună avem placerea de a vă prezenta, câștigătorul scenei UMF: proiectul The Picnic Stage, arh. Marco Ochian!
Cod proiect: M210CH
Titlu proiect: The Picnic Stage
Echipa: Marco Ochian
Descriere: Proiectul își găsește soluția prin răspunsul la două probleme formulate în tema: nevoia de utilizare a spațiului propus atât în timpul festivalului cît și în afara lui; și integrarea propunerii în contextul actual. Astfel, scena face rostul unei rampe de acces pentru spațiul verde, ignorat, din fața facultății, detașându-se de la sol și astfel creând o bariera fizică (cerută prin temă). În acest fel, “sala de spectacol” prinde două valențe: una formală în zona placată, unde se află scaunele și una informală unde se poate asculta muzica într-o atmosferă degajată pe o pătură, la un picnic.
Juriul a apreciat potențialul de simbol, proporția în cadrul pieței și sustenabilitatea.



Felicitări și mulțumim tuturor participanților și vă reamintim faptul că acest concurs Design&Build – Performance Spaces 2025 – Urban Canvas este finanțat și susținut din Timbrul de Arhitectura.
________________________________________________________________________________________________________________
Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în parteneriat cu Romanian Creative Week, anunță organizarea concursului de arhitectură „Performance Spaces”.
Performance Spaces este un concurs susținut din TIMBRUL DE ARHITECTURĂ
Concursul se adresează atât participanților individuali, cât și echipelor, fără a limita numărul membrilor cu condiția de a avea în componență minim 1 membru student arhitect sau tânăr arhitect (cu vârsta de până la 35 de ani împliniți la data lansării concursului). Pot participa atat persoane fizice cât și persoane juridice. Propunerile trebuie să se încadreze în zone publice în care sunt amplasate, participanții trebuind să-și imagineze scenarii de utilizare astfel încât spațiul să fie justificat din punct de vedere funcțional în orice moment al zilei dar și estetic. Principala utilizare a spațiilor va fi de a susține reprezentații / spectacole artistice în spațiul liber însă participanții trebuie să propună scenarii pentru utilizarea spațiului pe toată durata de desfășurare a Romanian Creative Week (14-25 mai 2025) în special în afara principalei funcțiuni.
Înscrierea la concurs este gratuită și se face în perioada 5.12.2024 –16.03.2025.
Premiile constând în sume de bani sunt dedicate implementării proiectelor selectate. Suma maximă alocată pentru fiecare din cele 2 proiecte câștigătoare este de 10.000 de euro. În aceasta suma este inclus premiul garantat de 2000 euro și 8000 euro pentru toate cheltuielile necesare pentru producție, transport și montajul lucrării în locația căștigatoare și demontaj la finalul evenimentului. Premiile/ finanțările pentru cele 2 piețe vor fi acordate în urma unei sesiuni de jurizare.
Spațiul propus trebuie să poată funcționa independent de orice rețea utilitară. În cazul în care scenariul funcțional o impune, pot fi propuse alte dotări autonome, cu condiția ca acestea să se încadreze în bugetul alocat realizării.
Poziționarea și gabaritul soluțiilor propuse vor rămâne la latitudinea participanților. Nu se va interveni asupra finisajelor existente, atât la nivelul pardoselilor cât și al pereților sau ferestrelor. Structura aleasă trebuie să fie fezabilă și să țină cont de bugetul de execuție. De asemenea, instalarea și demontarea trebuie să se facă cât mai ușor. Soluțiile tehnice propuse vor respecta cerințele fundamentale de calitate, în special în ceea ce privește siguranța în exploatare.
Materialele folosite pentru realizarea spațiului vor fi materiale preferabil ușoare, rezistente la intemperii, care vor permite expunerea lucrării propuse în spațiu exterior, neprotejată de precipitații sau diferențe de temperatură.
Limbajul arhitectural al soluțiilor propuse va rămâne la latitudinea participanților, însă trebuie să țină cont de contextul spațial existent.
Aceste propuneri arhitecturale vor fi amplasate în 2 spații publice majore ale orașului:
A.Piața CUB – B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt – PERFORMANCE SPACE – TEATRU și DANS
B.Piața Națiunii – din fata UMF – PERFORMANCE SPACE – MUZICA (LOUNGE)
Participanții vor transmite arhiva proiectului până în data de 16.03.2025, la ora 23:59 (ora României, GMT + 2h), pe o platformă de transfer fișiere de tip wetransfer și vor trimite linkul la adresa de e-mail: secretariat@oar-iasi.ro sau direct pe site-ul OAR la pagina concursului. Predarea se consideră validă odată cu primirea mesajului de confirmare de la organizatori, în termen de maxim 12h ore de la înscriere.
Juriul Concursului format din specialiști va analiza documentaţiile înscrise în Concurs şi va desemna câştigătorii având în vedere următoarele criterii:
● Originalitatea, coerența și forța conceptului propus
● Creativitatea și expresivitatea designului precum și a modului de utilizare a spațiului în contextul temei
● Impactul estimat asupra publicului
● Fezabilitatea proiectului: posibilitatea de realizare practică (montare, demontare şi transport)
● Funcțiunea alternativă pentru utilizare pe întreaga durată a RCW. (în afara producțiilor)
● Încadrarea în bugetul estimat.
TEMA CONCURS:
REGULAMENT CONCURS
TOATE DOCUMENTELE DE CONCURS POT FI ACCESATE AICI:
https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1z_flPcxd7lyVCH95iB331dA-AvxPAbGL