Performance Spaces

Concurs de soluții cu implementare în cadrul RCW 2024

Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în parteneriat cu Romanian Creative Week, anunță organizarea concursului de arhitectură „Performance Spaces”.

Concursul de arhitectură, cu premii în valoare totală de 12.000 de euro, se adresează atât participanților individuali, cât și echipelor, fără a limita numărul membrilor cu condiția de a avea în componență minim 1 membru student arhitect sau tânăr arhitect (cu vârsta de până la 35 de ani împliniți la data lansării concursului). Pot participa atat persoane fizice cât și persoane juridice.

Premiile constând în sume de bani sunt dedicate implementării proiectelor selectate. Suma alocată pentru fiecare din cele 2 proiecte castigatoare este de 6000 de euro. În aceasta suma sunt incluse premiul și toate cheltuielile necesare pentru realizarea, transportul și montajul  proiectului. 

Evenimentul propune realizarea de spații pentru sustinerea de spectacole în aer liber care să invite publicul larg să intre în contact cu diferitele arte prin intermediul obiectelor/scenelor/instalațiilor arhitecturale experimentale, rezultate în urma unui concurs de arhitectură.  

Prin acest proiect se urmărește dezvoltarea și încurajarea simțului de apreciere a programelor culturale şi artistice, educarea sensibilității față de valorile culturii naționale şi universale, formarea unor criterii de apreciere estetică cu implicații în cultivarea sensibilității, a fanteziei şi a imaginației, stimularea respectului față de ideile celorlalți, dezvoltarea spiritului de competiție şi corectitudine, crearea unor legături de prietenie care să fie urmate de comunicare şi schimb de experiență, identificarea, selectarea, promovarea şi valorificarea potențialului creativ, a actului artistic de calitate precum și recompensarea lui.

Totodată se dorește încurajarea publicului și a trecătorilor să activeze  tipic tranzitoriu spațiile în studiu. Fie că vorbim de o scurtă pauză sau pentru o activitate minoră, fie pentru a se bucura de spectacole sau pentru a se odihni într-un spațiu calitativ, prietenos, importantă devine revitalizarea acestor zone. 

Vizitatorii festivalului vor avea ocazia să intre în contact cu un patrimoniu arhitectural bogat, oferindu-le spre vizionare spații arhitecturale, rezultatele în urma unui concurs de arhitectură. Lucrările rezultate vor fi spații pentru reprezentare artistică a 3 arte (teatru, dans și muzică) ca funcțiune principală și este recomandat să aibă funcțiuni complementare pe întreaga durată a Romanian Creative Week.

Aceste propuneri arhitecturale vor fi amplasate în 2 spații publice majore ale orașului:

  1. Piața CUB – B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt – PERFORMANCE SPACE – TEATRU și DANS
  2. Piața Națiunii – din fata UMF – PERFORMANCE SPACE MUZICA

Înscrierea la concurs este gratuită și se face în perioada 19.02.2024 – 31.03. 2024.

Participanții trebuie să trimită un proiect care să cuprindă o prezentare grafică și scrisă a propunerii arhitecturale, precum și o descriere a ideii, conceptului și detaliilor de construcție. Proiectele trebuie să fie trimise în format electronic la adresa de email a filialei Iași a Ordinului Arhitecților din România. 

Juriul va fi format din experți în domeniul arhitecturii , artei și reprezentanți ai instituțiilor partenere. Aceștia vor evalua proiectele și vor acorda premii celor mai reușite propuneri, care vor fi amplasate în cele 2 spații publice.

Festivalul Romanian Creative Week va avea loc în perioada 15-26 mai 2023, iar spațiile vor putea fi vizitate de public pe toată durata festivalului. Evenimentul va fi promovat pe larg în mass-media, iar organizatorii se așteaptă la o participare numeroasă a publicului iubitor de industrii creative și nu numai.

Pentru mai multe informații despre festival și concursul de arhitectură, precum și pentru detalii despre înscriere și regulament, puteți accesa site-ul oficial al Ordinului Arhitecților din România, filiala Iași.

JURIU

Alexandra Ghioc
Alexandra Ghioc este designer de produs și lector universitar doctor la Universitatea Nationala de Arte “George Enescu din Iași”. Preocupările Alexandrei sunt orientate către inovație și tehnologii emergente, design critic, sustenabilitate și metolodogii de cercetare în design. În cei 12 ani de activitate, a realizat numeroase concepte și produse de serie care au fost premiate la competiții internaționale prestigioase precum Red Dot Design Award (2022), Pentawards (2022) sau Archiproducts Design Award (2020).

Andreea T. Felciuc

Andreea este arhitect și scenograf înregistrat atât în Marea Britanie (ARB, RIBA, OISTA) cât și în România (OAR). A absolvit arhitectură în cadrul Programului de Master Internațional cu dubla diploma la Iași și Viena, în cadrul Studioului Greg Lynn, actual fiind doctorandă la UAUIM, in colaborare cu UCL Interactive Architecture Lab.

Incepand cu anul 2012 a avut ocazia atât de a colabora cu industria artistică și teatrală atât din România cât și cu cea Europeană. In 2014 a început sa lucreze în domeniul arhitecturii, in Iasi. Avand o experienta profesionala multi-disciplinară care include scenografia, instalatii new media, video-mapping, animații 3D, FX si VFX si arhitectura, s-a alaturat echipei Venues din cadrul firmei Arup in anul 2019 la invitația directorului Tateo Nakajima.

Andreea continuă să creeze experiențe la toate scările, promovand si explorand un interes pentru expresia culturala multidisciplinara.Împreună cu Bogdan Zaha, conduc Studio FABZ din 2020, promovand bune practici atat arhitecturale cat și performative în spațiul românesc.

Catalin Alionte
Impulsiv fascinat de muzică și cultură încă din adolescență, Cătălin și-a început cariera în industria muzicală la Radio Contact la vârsta de 16 ani în departamentul de muzică și programe, apoi s-a mutat la o casă de discuri independentă [Roton Music] unde a dezvoltat catalogul licențiat și a început să exporte muzică românească în 2004, lucrând cu artiști (Armin van Buuren, Tiesto, ATB, Bob Sinclar, Martin Solveig, INNA, Akcent, Antonia, Fly Project, Alexandra Stan și mulți alții) și case de discuri din întreaga lume.

În 2011, Cătălin a fost numit Label Manager al Licențiatului Warner Music în România, contribuind la succesul unor artiști precum Lykke Li, Jason Derulo, Dua Lipa și nu numai. Din 2022, Cătălin este A&R Creative Manager la Universal Music România și Astralwerks East, parte a celei mai mari case de discuri din lume.
Cu o cunoaștere extinsă a industriei muzicale, Cătălin a fost mereu în căutarea a ceea ce urmează: un artist nou, o melodie nouă, un sunet nou, un producător nou și așa mai departe.

Caterina Pruteanu
A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași cu specializarea Teatrologie – Jurnalism cultural, continuându-și apoi studiile la programul de masterat din cadrul Universității din București, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, la specializarea Societate, Multimedia, Spectacol.
A coordonat mai multe proiecte culturale, iar în prezent este fondatoarea și curatoarea festivalului ACT – arthouse cinema&theatre și parte din echipa emisiunii TV Starea Nației (cu Dragoș Pătraru).

Sergiu Petrea
Arhitect ieșean, absolvent al Facultății G. M. Cantacuzino, Sergiu Petrea a fondat biroul TECTO Arhitectura, unde elaboreaza solutii sustenabile, implementând principiile nZEB prin proiecte ambițioase, fiind printre pionierii acestui domeniu in Romania. Are un doctorat în arhitectură din 2011 cu tema Arhitectură în condiţii de urgență si este membru în Consiliul Teritorial al OAR București.
Având o experiență de 20 ani în domeniul arhitecturii, Sergiu Petrea explorează perspectivele abordării durabile a proiectării de arhitectură și planificarea sustenabilă a construcțiilor, fiind, de asemenea, preocupat de teme legate de strategii de performanță energetică, experiment și inovare în domeniul construcțiilor și regenerare urbană.
De-a lungul anilor, TECTO Arhitectura s-a axat preponderent pe proiectarea construcțiilor cu consum redus de energie, cu o largă acoperire funcțională – de la locuințe și clădiri de turism la birouri și clădiri de învățământ, având în portofoliu numeroase clădiri monitorizate și certificate care să ateste acest lucru.

Ștefan Lupu


S-a născut pe 8 mai 1985, la Sfântu Gheorghe.
A absolvit Facultatea de ”Teatru si Televiziune” din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”, Cluj Napoca, secția actorie, promoția 2004-2008, avându-l ca profesor pe Miklos Bacs.


Între anii 2008-2010 a urmat studiile masterale ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), secția actorie.
În anul 2019 şi-a finalizat studiile școlii doctorale din cadrul U.N.A.T.C., sub îndrumarea conf. univ.dr. Paul Chiributa și prof. univ.dr. Gelu Colceag, cu teza de doctorat “Tehnica jocului cu masca în arta Actorului (Actorul Neodimensional)”.
În prezent urmează cursurile de master regie de teatru la Institutul Internațional de Arte Performative – NIPAI Berlin și este lector univ. dr. în cadrul U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”, unde predă la Licență şi Master, cursuri de Teatru fizic, Mişcare scenică si Dans contemporan.
Din anul 2008 este actor angajat la Teatrul Mic din București, iar de la finalul lunii noiembrie a anului trecut deține si functia de manager interimar al Teatrului Mic. Colaborează cu LINOTIP – Centru Independent Coregrafic și cu diferite teatre din Bucuresti, atât ca actor cât și ca dansator sau coregraf, axându-se în special pe conceperea spectacolelor în care semnează coregrafia și regia acestora.

REGULAMENTUL, TEMA și ANEXELE CONCURSULUI

https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1CQ29wiZYp1xHK1LVxsOuL5zBoqseY9qy

FOTOGRAFII PIEȚE

https://drive.google.com/drive/folders/1FouU7ZZSs1QWeCyqIPwZbH8a-SJQGgWt

CALENDAR EVENIMENT

19.02.2024 Anunțare Tema Concurs

19.02 – 20.03.2024  Întrebări și răspunsuri

31.03.2024 Predare proiecte – până la ora 23:59

31.03 – 02.04.2024 Analiză preliminară a proiectelor de concurs

02 – 03.04.2024 Înregistrare contestații (online)

03.04.2024 Soluționare contestații

04.04.2024 Jurizarea proiectelor

04-05.04.2024 Anunțarea câștigătorilor

05.04 -14.05.2024 Implementare proiecte câștigătoare

Q/A

Echipa poate fi formată doar din studenți?

Da! Singura condiție este ca minim unul dintre studenții participanți să fie student la o facultate de arhitectură.

Putem avea în echipa un profesor sau arhitect?

Da, echipele pot fi mixte, studenți și arhitecți, singurele persoane care nu pot participa sunt partenerii, angajații sau rudele de gradul 1 ale Juriului

Instalațiile vor fi folosite de artiști anume?

Evenimentele ce vor avea loc pe scene vor fi organizate de catre Romanian Creative Week – momentan nu sunt anunțate nume, însă evenimentele vor fi coordonate de HazarDance(dans), NeMO – New Music Oasis (muzica) și Cateriana Pruteanu (teatru).

Ce se întamplă cu scenele pe timpul nopții?

Întreaga pază va fi asigurată de RCW pentru scene însă un scenariu de siguranță pentru perioada serii din partea participanților va fi apreciat.

Ce se va întampla cu instalația la sfărșitul evenimentului?

Urmărim ca aceste scene/instalații arhitecturale să aibă viață și dupa evenimentele din cadrul Romanian Creative Week 2024. Unil dintre criteriile de evaluare fiind cel de fezavilitate (montaj, demontaj, transport). Acestea fiind spuse, scenele vor fi reutilizabile. Spre ex: instalațiile de anul trecut de la Iașul își deschide Curțile au fost relocate la multiple evenimente de artă din țară.

Dacă există propuneri cu instalații de lumini se va sigura alimentarea cu energie?

Energia electrică va fi disponibilă pentru scene.

Evenimentele artistice care utilizeaza pavilionul vor avea loc seara sau ziua?

Evenimentele de pe cele două scene vor avea loc atât ziua cât și seara.

Se va primi asistență pentru montarea scenelor?

Anul acesta vom avea echipe desemnate și remunerate separat pentru asistență la montaj și demontaj a proiectelor câștigătoare, dacă acest lucru va fi necesar.

Înregistrează-te