Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Iasi si Uniunea Arhitectilor din Romania, filiala Iasi, anunta cu durere trecerea in eternitate a celui care a fost Dan Hanganu, recunoscut in intreaga lume pentru activitatea sa de arhitect si profesor.
Arhitectul Dan Sergiu Hanganu s-a născut la Iași, pe 27 Ianuarie 1939 si va ramane legat pentru totdeauna de orasul sau natal. Amintirile legate de perioada petrecută in casa de pe strada Ralet s-au imprimat definitiv in conştiinţa sa. Stabilit în Canada în 1971, arhitectul ieşean Dan Hanganu este unul dintre cei mai apreciaţi şi premiaţi arhitecţi români pentru lucrările sale impresionante şi inovative, conceptual si practic, la nivel internaţional.
După absolvirea Institutului de Arhitectură “Ion Mincu” din Bucuresti in 1961, lucrează timp de aproape zece ani la IPROMET, ISCAS, Institutul de Arhitectura « Ion Mincu » şi in special la DSAPC Suceava, impreună cu arhitectul şi mai apoi profesorul Nicolae Porumbescu, creatorul Şcolii de arhitectură ieşene in 1970. Perioada sa de formare ca architect, avându-l ca mentor pe Nicolae Porumbescu, a contribuit, in cea mai mare măsură , la succesul profesional de mai târziu.
In 1970, in chiar anul in care Nicolae Porumbescu infiinţează Secţia de arhitectură a Facultăţii de construcţii si arhitectură in cadrul Institutului Politehnic “Gh. Asachi “ din Iaşi, Dan Hanganu părăseşte ţara şi işi incheie, cu parere de rău, “ ucenicia” pe langă arhitectul Porumbescu, căruia ii va rămâne profund indatorat din puct de vedere profesional. După cariera profesionala începută în ţară, a trecut prin Franţa si a ajuns în Canada, unde în 1976 şi-a deschis propriul său birou de arhitectură împreună cu soţia sa, Anca. A început atunci o carieră impresionanta de arhitect profesionist, o carieră ce il situeaza printre marii arhitecţi ai lumii contemporane.
Fondată în 1978 de către arhitect, “Dan Hanganu Architects” a fost remarcata, dintru inceput, pentru spiritul modern și original al abordarii proiectelor si al cercetării, atat în ceea ce privește locuințele si constructiile sociale, cat și problemele urbanismului in general. In prezent, firma este cunoscuta pentru realizarile sale, iconice, în peisajul orasului Montreal: Muzeul Pointe-Callière , HEC Montreal, pavilionul UQAM Design si multe altele. La fel ca cele mai multe proiecte importante, realizate de către biroul sau, ele însele se caracterizează printr-o prezenta puternica si prin modul ingenios in care dialogheaza in context urban existent.
Arhitectul Dan Sergiu Hanganu a realizat sute de ansambluri arhitecturale sau complexe unicat, pe cinci continente, a concurat şi a cîştigat concursuri, a primit medalii şi onoruri, a conferenţiat în multe dintre şcolile lumii şi a primit titlul de DHC, a fost publicat în reviste de renume şi chemat sa participe la numeroase jurii internaţionale.
« Hanganu s’est affirmé comme un « créateur de modèles », car il est évident que ces différents types de grande échelle orientés vers la rue qu’il propose pour Montréal sont des contributions, intelligentes et responsables, au tissu urbain de la ville. La position créative qu’il assume est rationnelle et éthique, plutôt qu’exagérément esthétique et vaniteusement compétitive.» ( Kenneth FRAMPTON et Michel KAGAN, Nouvelles directions de l’architecture moderne, Electa Moniteur, Paris, 1985)
Dan Hanganu a fost Profesor la Université de Montréal, Montréal si McGill University, Montréal, fiind si Profesor invitat la 24 de universitati din intreaga lume, era Doctor Honoris Causa al Universității de Arhitectură Ion Mincu din București, al Universităților tehnice din Cluj, al Université Laval, din Québec.
In octombrie trecut, Dan Hanganu a primit titlul de Cetatean de onoare al Iasului, titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universitatii “Gheorghe Asachi” din Iaşi și a fost numit membru de onoare al Uniunii Arhitecților din România Filiala Iași.
Breasla arhitecţilor din Romania si Canada, comunitatea arhitectilor ieseni, a pierdut un membru marcant, un excepţional profesionist şi un om remarcabil. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanţe familiei îndoliate.