J A- TOKYO 2050- Fibercity No. 63/2006

coverja-63Pagini: 140

Editura: Japan Architect Co. Ltd.  (2006)

Limba: Engleza, Japoneza

Autor: –

Nr. inventar: 294

Numarul 63  al revistei JA dedicat subiectului Tokyo 2050 Fibercity – conţine multe exemple interesante, uneori utopice şi un număr mare de sub-studii privind diverse aspecte ale orasului Tokyo (de exemplu: organizarea Arcadelor comerciale  Shoutengai, locuri de iubite de cetatenii din Tokio, …). Ideea pe care se bazeaza acest studiu este încercarea de a îmbunătăţi integrarea naturii în oraş.

Toate imaginile provin  de pe site-urile de Arhitect Japonia şi Tokyo- 2050 Fibercity

Se porneste de la un studiu iniţiat de către arhitectul Fumihiko Maki şi dezvoltat de Hidetoshi Ohno, de asemenea, un arhitect si profesor universitar, cu privire la propunerile de design urban pentru o Japonie care se contrunta cu o scadere demografica.

Conform studiilor populaţia japoneza va scadea  sub 100 de milioane de locuitori în 2050. Această scădere a populaţiei are implicaţii in  organizarea oraşelor , unele zone urbane vor suferi de depopulare.

Luând in calcul această ipoteză a declinului demografic, arhitectul Hidetoshi Ohno a realizat impreuna cu  grupul sau de studiu (de la Universitatea din Tokyo) 4 mari strategii de reorganizare urbană, luand orasul Tokyo ca un studiu de caz. Studiul adoptă conceptul de “fibra”, adică un model liniar al orasului de-a lungul cailor de transport şi de comunicare, in comparatie cu  modelul atomic al tradiţionalelor  oraşe occidentale.

Cele 4 strategii (Green finger, Green partition, Green web, Urban wrinkle(riduri urbane) sunt axate pe manipularea  spaţiului de tip fibra-propus  pentru a schimba Tokyo. Acestea sunt orientate spre integrarea verdelui, a elementelor  naturale în oraş,  din dorinta  de a îmbunătăţi mediul general de viaţă.

Știri relevante

Anterioară
Următoare