PROIECTE CULTURALE FINANTATE DIN TIMBRUL ARHITECTURII

In perioada 26 – 27 mai 2012 a avut loc sesiunea de finantare organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania (O.A.R.) pentru alocarea de fonduri pentru proiecte culturale. Fondurile de finantare a acestor proiecte provin din timbrul arhitecturii, iar sesiunea de finantare se organizeaza anual. Suma totala acordata ca finantare in aceasta sesiune este de 820.615 lei.

Domeniile in care se pot initia programe si proiecte culturale finantate din Timbrul Arhitecturii pot fi de interes local, national sau international, precum: arhitectura, educatie culturala in domeniul arhitecturii si promovarea publica a arhitecturii, dezvoltare durabila, diversitate culturala, patrimoniu cultural, management cultural, interventie culturala. Suma scoasă la finantare pentru sesiunea 26 – 27 mai 2012 a fost de 400.000 de lei pentru anualele de arhitectura si de 450.000 de lei pentru proiecte culturale. Acestor sume li se adaugă premiile, in valoare de 102.590 lei, acordate in cadrul anualelor de arhitectura si al celorlalte proiecte culturale. In competitia pentru finantare au intrat 4 anuale de arhitectura si 44 de proiecte culturale. Toate cele 4 proiecte de anuale de arhitectura au primit finantare, insa doar 19 proiecte culturale s – au calificat in acest scop.

Ordinul produce în permanenta un mesaj, iar acest este livrat si prin intermediul acestor proiecte culturale, insa fiecare proiect trebuie sa aiba si propriul lui mesaj personalizat, referitor la utilitatea sa publica. Noi cream in primul rand pentru societate. Aceasta este beneficiarul creatiei“, a declarat arh. Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania. 

Principiile care stau la baza finantarii programelor si proiectelor culturale sunt urmatoarele:

a)      Orientarea finantarii proiectelor si programelor catre strategia si obiectivele culturale prioritare ale Ordinului Arhitectilor.
b)      Posibilitatea finantarii de programe anuale si multianuale.
c)      Conditii egale de acces pentru orice persoana fizica sau juridica, care initiaza proiecte si programe culturale, precum si pentru O.A.R. si filialele acestuia.
d)      Desemnarea unei comisii special constituite in acest sens, pentru selectia si evaluarea programelor/proiectelor culturale.
e)      Transparenta si control privind modul in care se aloca veniturile si se efectueaza cheltuielile.
f)       Stimularea competitiei si recunoasterea valorii.

Proiectele culturale finantate din timbrul arhitecturii trebuie sa confere o imagine unitara a arhitecturii catre societate, sa reprezinte arhitectura, sa fie pentru societate, pentru ameliorarea acesteia. Noi putem initia aceasta contributie, gestionand timbrul arhitecturii in mod constructiv si pentru proiecte de calitate“, a subliniat arh. Stefan Bortnowski, vicepresedinte al O.A.R.

Proiectele culturale pot primi finantari din Timbrul Arhitecturii pentru acoperirea partiala sau integrala a cheltuielilor aferente acestora. Lista completa a proiectelor intrate in jurizare si a celor care au primit finantare poate fi consultata pe http://www.oar.org.ro/content.php?page=1252.
Aici pot fi studiate proiecte din anii precedenti.

Știri relevante

Anterioară
Următoare