Publicarea Studiului sectorial ACE – Situatia profesiei de architect in Europa in 2012

Studiul sectorial 2012, comandat de Consiliul Arhitectilor din Europa, demonstreaza ca profesia este inca afectata de criza economica. Desi proportia declinului este in regres, arhitectii au fost nevoiti sa se adapteze situatiei curente.

Ce-a de-a treia editie a Studiului sectorial ACE confirma faptul ca arhitectii au fost grav afectati de criza economica europeana. Intre 2008 si 2012, productia din domeniul constructiilor a scazut intr-un ritm mai rapid decat Produsul Intern Brut, iar piata de arhitectura a continuat sa se contracte intr-o masura mai mare decat scaderea productiei. In paralel cu ritmul scazut al pietei, numarul arhitectilor a crescut, avand ca rezultat o neconcordanta intre oferta si cerere: mai multi arhitecti sunt in cautarea unui volum de munca mai mic.

Acest climat nefavorabil a avut un impact negativ asupra volumului de munca, salariatilor si nivelului de profit. Cu toate acestea, exista indicii ca situatia se stabilizeaza. Cel mai mare regres s-a inregistrat in perioada dintre primele studii, in 2008 si 2010 – de atunci, declinul s-a diminuat. Veniturile arhitectilor tind sa se stabilizeze in prezent, iar profiturile brute ale birourilor de arhitectura au crescut, indiferent de marimea acestora.

Pentru a depasi aceasta criza economica, arhitectii s-au adaptat acestei “normalitati noi”. Studiul indica faptul ca birourile mari si-au redus personalul, iar mai multi arhitecti lucreaza in prezent cu norma redusa. In acelasi timp, numarul micro-birourilor a crescut, deoarece noii arhitecti disponibilizati si-au creat birouri proprii.

Cu toate acestea, rezultatele variaza de la tara la tara – si se remarca o discrepanta intre nord si sud. In timp ce, in unele tari europene nordice si centrale, productia din domeniul constructiilor a reinceput sa creasca, in multe tari din sud, volumul constructiilor continua sa scada.

Acest studiu compileaza si date statistice despre arhitecti si birourile lor. Se estimeaza ca numarul total al arhitectilor din Europa-33 este de 549 000, dintre care 36% sunt femei si 40% au sub 40 de ani. O treime dintre respondenti s-au declarat “foarte” sau “deosebit” de apreciati de catre publicul general, iar mai mult de jumatate “foarte” sau “deosebit” de apreciati de catre clienti.

Studiul sectorial ACE din 2012 acopera in prezent 95% din profesia de architect din Europa, actualizand datele studiilor din 2008 si 2010 si bazandu-se pe mai mult de 27 000 de raspunsuri primite de la arhitectii stabiliti in 25 de state membre ACE. Prima sectiune a studiului se axeaza pe profesie, piata si birouri de arhitectura, in timp ce partea a doua cuprinde 28 de diagrame cu date referitoare la fiecare tara.

Rezultatele complete ale studiului le puteti gasi si pe website-ul ACE la urmatoarele adrese:

http://www.ace-cae.eu/public/contents/index/category_id/251/language/en – in l. engleza

si

http://www.ace-cae.eu/public/contents/index/category_id/251/language/fr – in l. franceza

Consiliul Arhitectilor din Europa (ACE) este organizatia reprezentativa pentru profesia de arhitect la nivel european: aceasta aspira sa fie vocea unica a profesiei, in masura sa-i indeplineasca obiectivele. Numarul membrilor acesteia, in continua crestere, este in prezent de 46, Organizatiile sale Membre fiind organismele reprezentative de reglementare si profesionale din toate statele membre UE, tarile in curs de aderare, Elvetia si Norvegia. Prin intermediul acestora, ACE reprezinta interesele a peste 549 000 de arhitecti din 33 de tari europene.

Mai multe informatii si in fisierul atasat: Sector_Study_2012_Final_EN140213

Știri relevante

Anterioară
Următoare